20 Nisan 2010 Salı

Sağlıklı mutlu kalmanın 30 yolu

Doktorlar daha sağlıklı ve mutlu olmak isteyenler için 30 öneri getiriyor. Bu sağlık ipuçları listesinde günde bir diş sarımsak yemek, soğan yemek, bol koyu renkli sebze ve meyveler tüketmek, sık sık balık tüketmek, vücudu antioksidanlarla yüklemek, daha fazla su içmek gibi öneriler yer almaktadır.

Sağlıklı ve Mutlu Kalmak için Yapılması Gereken 30 Şey:
1- Her gün bir diş sarımsak yiyin: Sarımsak vücuttaki hastalık sebebi olabilecek kimyasalların seviyesini yüzde 48 azaltırken, beynin yaşlanmasını önler, kolestrolü düşürür.
2- Egzersizi ihmal etmeyin: Günde bir kilometre yürüyüş ya da haftada üç kez hafif egzersiz kalp hastalığı riskini düşürür.
3- Kepekli ürünler: Haftada dört kez kepek içeren ekmek, makarna ya da kabuklu pirinç tüketmek kanser riskini yüzde 40 azaltır.
4- Sebze-meyveyi eksik etmeyin: Sebze-meyve, özellikle de domates, kırmızı üzüm, brokoli yiyenlerde kalp krizi, kanser ve şeker hastalığı riski düşüyor.
5- Ayaküstü yemekten vazgeçin: Hamburger, patates kızartması vs. gibi yiyecekleri tüketmeden önce kalp hastalıklarının üçte birinin bu yiyecekler yüzünden ortaya çıktığını unutmayın ve fast food'dan vazgeçin.
6- Bel ağrısına çalışma iyi gelir: Araştırmalar bel ağrısı çekenlerin yatmak yerine normal aktivitelerine devam ettiğinde daha çabuk iyileştiğini gösteriyor. Fazla zorlamamak koşuluyla hareket etmek belinize yatmaktan daha iyi gelir.
7- Sofrada balık olsun: Düzenli olarak balık yemek kalp riskini azaltır, ayrıca balıkta bulunan yağlar bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
8- Tuzu azaltın: "Fazla tuz felce ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarır" diyen uzmanlar günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmesini sakıncalı buluyor.
9- Biraz şarap kanserden korur: Günde bir-iki kadeh şarap, kanser riskini azaltırken, vücudu gripten korur ayrıca yaşlılıkta bunamaya engel olur.
10- Kahvenin faydaları: Araştırmalar günde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde tas riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor. Ancak kahvenin çok fazla tüketilmesi yüksek tansiyona neden olabilir.
11- Çaya devam: Uzmanlar, bol bol çay içenlerin kalp krizinden ölme riskinin yarı yarıya azaldığını belirtiyor.
12- Şok diyetler faydasız: "Haftada üç kilo" vermeyi vadeden diyetlerden uzak durun. Kilo vermek istiyorsanız bunu hafta hafta değil uzun vadede yapmaya çalışın.
13- Aşırı kiloya dikkat: Araştırmalara göre, kilolu insanların aldıkları her yeni kilo ömürlerini 20 hafta kısaltıyor. Fazla kiloları vermek kalp, kanser, eklem iltihabi hastalıklarından koruyor.
14- Selenyum alın: Hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olan selenyum fındık, fıstık, balık, tahıl gibi ürünlerde bol miktarda bulunur. Her gün selenyum alanlarda hastalık riski yüzde 37 azalır.
15- Kolestrolü düşürün: Egzersiz yapmak ve yağı, tuzu azaltmak kolestrolü düşürür, bu da kalp krizi ve felçten korunmanızı sağlar.
16- Mucize ilaç Aspirin: Ağrı kesici olarak aldığımız aspirin bizi kalp hastalığı, felç ve kanserden korur.
17- Düzenli seks bağışıklığı güçlendirir: Uzmanlara göre haftada en az bir kez seks yapmak, vücudu gripten koruyan gıda maddesini artırıyor. Ayrıca bu kişiler on yıl daha genç görünüyor. Seks ayrıca sağlıklı kalmanın ve vücut dengesini korumanında bir yolu. Seks yaparak fazla kilolarınızdan çok rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Birleşme anında harcadığınız enerji yaklaşık 700 kkaloridir.
18- Rahatlamayı öğrenin: Sosyalleşerek, hobi edinerek rahatlamak ruh sağlığına iyi geliyor. Ayrıca haftada üç kez rahatlatıcı egzersiz yapmak stres ve depresyonu önler.
19- Sigaraya hayır: Sigarayı bırakmak artık daha kolay, nikotin bantları ve sakızları, akupunktur vs. gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. Eğer tamamen bırakamıyorsanız azaltmak da sizin için yararlı olacaktır.
20- Ağız kokusunun çaresi var: Uzmanlar ağız kokusuna yol açan hastalıkları önlemek için günde iki kez fırçalama, gargara kullanmanın yanı sıra havuç gibi lifli yiyecekler yemeyi ve çok fazla kahve içmemeyi öneriyor.
21- Sağlık için şarkı söyleyin: Doktorlar şarkı söylemenin ruh ve beden sağlığına iyi geldiğini belirtiyor. Şarkı söylemek rahatlatıyor, nefes egzersizi yerine geçiyor, depresyona iyi geliyor hatta ömrü uzatıyor.
22- Sağlıklı sinüsler için mırıldanın: Mırıldanarak şarkı söylemek de sinüsleri açıyor, sinüziti önlüyor.
23- Uykusuz kalmayın: Uyku bağışıklık sisteminin iyi çalışmasında etkili oluyor. Yetersiz uyku konsantrasyon eksikliğine yol açar.
24- Her gün vitamin alın: İçeriğinde folik asitin de bulunduğu vitamin tabletleri sizi hastalıklardan korur.
25- Cildinizi nemlendirin: Cildiniz için yazın, güneşten koruyucu kremleri, kışın da çatlama ve kırışıklardan korumak için nemlendiriciyi ihmal etmeyin.
26- Elma dişlere iyi gelir: Böğürtlen bakterilerin dişe yapışmalarını engelleyerek diş eti hastalığı riskini azaltırken, elma, portakal, havuç, ıspanak gibi lifli yiyecekler de dişleri güçlendirir.
27- Eş seçerken: Uzmanlar kronik rahatsızlıkların kadın-erkek ilişkilerinde iki tarafı da etkilediğine dikkat çekiyor ve kronik hasta bir kişinin eşinin de hasta olması riskinin altı kat artığını söylüyor.
28- Su içmeyi ihmal etmeyin: Günde beş bardak su içen kişilerde kolon kanseri riski yüzde 50 azalıyor.
29- Dostların sağlığa yararı: Doktorlar, dostlarla ilişkilerin hafızayı geliştirdiğine dikkat çekiyor.
30- Sağlıklı meslek grubu pazarlama: Satış elemanları en sağlıklı meslek grubunu oluşturuyor. Bu gruptakiler meslekle ilgili hastalıklara çok az yakalanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder