16 Nisan 2010 Cuma

Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır?


İnsanların sindirim sistemleri, diğer canlılara göre daha fazla gelişmiştir. Besinler, ağızdan alınır, çiğnenir, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsaktan geçerek dışarı atılır. Karaciğer, pankreas ve tükürük bezleri ise sindirime yardımcı olur.
Besinler, sindirim esnasında, kusmanın tersi şeklinde hareket ederler. Buna “peristaltik” hareket denir.
Besinler, sindirildikten sonra ince bağırsakta tüketilen suyla birlikte emilirken; suyun kalan kısmı ve madensel tuzlar ise kalın bağırsakta emilmektedir.
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan sistemler, sinir ve endokrin sistemleridir.
Sindirim Sistemi’nde çalışan organlarımızı gelin birlikte tanıyalım.
Ağız: Yanak, damak, dudak ve yutaktan oluşan boşluğa “ağız” denir. İçerisinde dil ve diş bulunur. Ağız, ilk ayıklamanın yapıldığı organdır. Sindirime burada başlanır.
Dil, ağ şeklinde sinirlerden oluştuğu için her yöne hareket ettirilebilir. Dişler, besinleri parçalamaya, öğütmeye yarar.
Yetişkin bir insanda toplam 32 adet diş bulunur. Tükürük, besinlerin kolay parçalanmasını sağlar ve ağız içinde salgılanır. Salgının büyük bir bölümü sudan oluşur. Çiğneme işleminden sonra dil, besinleri yutağa gönderir.
Yutak: Yemek ve soluk borusunun ayrıldığı noktada bulunan yutakta, yutma işlemi bilinçli başlatılır. Ancak istem dışı tamamlanabilir. Yutma esnasında solunum, istem dışı çok kısa bir süre durdurulur.
Yemek Borusu: Yemek borusu, mide ile yutak arasında yer alır. Yemek Borusu, yutaktan gelen besinleri mideye ulaştırma işlemini gerçekleştirir.
Mide: Besinler, peristaltik hareketle mideye ulaşır ve mideye yaklaştığında mide kapısından içeriye girerler. Midenin şekli kuru fasulyeyi andırır ve “j” şeklindedir. Dışında bağ dokusu bulunur ve bağdokusu da periton denilen zar ile örtülüdür. İç kısmındaysa, iki katlı mukoza tabakası ve enine-boyuna çapraz yerleştirilmiş düz kaslar bulunur. Besinlerin depo edildiği, mekanik ve kimyasal sindirimin gerçekleştirildiği organdır. Çalışmasını gastrin hormonu ve vagus siniri düzenler.
İnce Bağırsak: İncebağırsak, epitel doku, düz kas ve bağ tabakalarından oluşur. Orta tabakada kaslar boyuna, halka şeklindedir. Buraya gelen asitli besinler, ince bağırsakta çalışmayı başlar. Ürünlerin emildiği, en yoğun çalışan sindirim organıdır. Sindirim, bu organda son bulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder