19 Nisan 2010 Pazartesi

TACİZ

Taciz, başka insanlara sözlü, fiziksel ya da psikolojik olarak kötü davranışlarda bulunmaktır ve genellikle diğer kişilik bozuklukları ya da psikiyatrik hastalıklarla ilişkilidir.
AİLE İÇİ ŞİDDET Akrabalık bağı olan kişiler arasındaki şiddet olayları, aile içi şiddet olarak tanımlanmaktadır ve genellikle erkekler tarafından eşlerine karşı gerçekleştirilmektedir. Bu taciz biçimi fiziksel saldırı, tecavüz ya da diğer cinsel saldırılar; küçük düşürme ve tehdit gibi duygusal ya da psikolojik taciz biçimindedir ve çoğunlukla da bir arada görülür. Tüm kültürlerde, toplumun tüm kesimlerinde ve tüm eğitim düzeylerinde görülmektedir.Aile içi taciz, ABD’de 15-44 yaş arasındaki kadınlara yönelik saldırıların en büyük nedenidir. 15-24 yaş arası kadınların üçte birinde ise ölüm nedeni, genellikle cinsel saldırı ve aile içi şiddettir. 1970′lerdeki kadın hareketinde sonra ise aile içi şiddet, dava konusu olmaya başlamıştır.Uzmanlar, aile sorunlarının hâlâ birçok kişi tarafından özel bir konu olarak görülmesi nedeniyle, bu tür olayların genellikle bildirilmediğini düşünmektedir. Çoğunlukla olay inkar edilmekte ve yasal sonuçlarından korkulmaktadır. Bazı araştırmalar, ilişkilerin yaklaşık yüzde 30′unda, bazı aşamalarda şiddet görülmektedir.
Erkekler de aile içi şiddete uğramaktadır. Erkekler kadınlara göre daha fazla bildirimde bulunduklarından, aile içi şiddete uğrayan erkeklerin oranı gerçek olaylardan daha fazla görünmektedir. Ancak veriler, kadınların erkeklerden altı kat daha fazla aile içi şiddete maruz kaldığını ortaya koymaktadır.Genellikle aile içi şiddetin, tek bir nedeni yoktur. Nedenler, düşük gelir, alkol ya da madde bağımlılığı; şiddetin kullanıldığı bir ailede büyümek; işsizlik, işinden memnun olmamak; cinsel sorunlar ve sorunları çözmenin başka yollarını ya da başka davranış biçimlerini bilmemek olarak sıralanabilir. Eşlerin yaşı da bir etken olabilmektedir; şiddet, daha çok 30 yaş altındaki çiftlerde görülmektedir.Aile içi şiddetin hem fiziksel hem de psikolojik etkileri vardır. Fiziksel zararlar; ezik, çürük ve kesikler, yanıklar, bıçaklanma, kırıklar ve hamile kadınlarda düşüklerdir. Duygusal sorunlar ise yeme bozuklukları; alkol ve madde bağımlılığı, psikolojik bozukluklar, kaygı ve depresyon gibi sorunlardır.Bu tür sorunlar içeren bir ilişkiyi bitirmek isteyen kadınlar, özellikle de düşük gelir grubundan geliyorsa, tacizle sokakta yaşamak arasında seçim yapmak zorunda kalmaktadır. Bu durumdaki kadınlar ve çocuklar için kurulmuş sığınakların kapasiteleri genellikle yetersiz kalmaktadır. Bu da kadının yaşadığı ikilemi daha da zorlaştırmaktadır. Şiddet gören kadınlar, genellikle bu ilişkiyi bitirmekte, ancak karşılaştıkları ekonomik, duygusal, kültürel ve sosyal sorunlar nedeniyle geri dönmektedir.Şiddet çocuklara da yöneliyorsa, kaçış en iyi yol olacaktır. Araştırmalar, ABD’de aile içi şiddetin giderek artan bir suç haline geldiğini göstermektedir. Bu araştırmalarda, aile içi şiddete tanık olan ya da maruz kalan çocukların, ergenliklerinde ve yetişkinliklerinde şiddet kullanan kişiler haline geldiği de belirtilmektedir.
ÇOCUK TACİZİ Çocuk tacizi, bir yetişkinin bir çocuğa bilinçli olarak zarar vermesidir. Bu dört biçimde gerçekleşmektedir: Çocuğun bedenine zarar veren fiziksel taciz; çocuğun özgüvenini zedeleyecek ya da yok edecek davranışların olduğu duygusal taciz; çocuğun gereksinmelerinin ve sağlığının ihmal edilmesi ve cinsel taciz.Çocuk taciziyle ilgili istatistikler, tehlike işaretleri vermektedir. Birçok durumda, çocuk yetişkin biri oluncaya ve aynı biçimde davranan bir ebeveyn haline gelinceye kadar bu fark edilmemektedir. İyi tedavi edilmezse, tacize uğramış çocukların yaşamı zarar görebilir. Çocuğun tacize uğradığına ilişkin birçok işaret vardır; ezik, çürük, yanık, kırık ya da zarar görmüş organlar gibi fiziksel işaretler; zayıf benlik duygusu; başka insanlara güvensizlik; saldırgan, yıkıcı davranışlar; öfke; intihar da içinde olmak üzere, kendisine yönelik şiddet ya da taciz edici davranışlar; içe kapanma, yeni etkinliklere katılma, yeni ilişkiler kurma korkusu; okul sorunları; depresyon belirtileri; kabus görme ve alkol ya da uyuşturucu bağımlılığı.Tacizde bulunanların tümü, kendileri de taciz görmüş kişiler değildir. Tacizde bulunan kişiler, büyükbaba, büyük kardeş, bir akraba, komşu, öğretmen, dini ya da spor gruplarının liderleri, çocuk bakıcıları vb kişiler olabilir. Çocuklara tacizde bulunanlar, genellikle kendilerini taciz yapan biri olarak görmemektedir. Hatta bazıları, yaptıkları şeyin çocuğun yararına olduğunu düşünmektedir; anne babalar genellikle bunu söylemektedir.Çocuk tacizinin birçok nedeni vardır. Bunlar, yetişkinde stres ya da gerginliğe yol açabilecek yetersizlik (kendi yaşamlarındaki sorunlarla birlikte çocuklarına bakma konusundaki yetersizlik); çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimine ilişkin yanlış bilgi ve anlamalardan kaynaklanan aşırı beklenti; fiziksel cezanın bir disiplin yöntemi olduğu inancı; pedofili (kendi kendini tatmin için, bilinçli olarak çocuklarla cinsel ilişki kurmaya çalışmak); kendisi de tacize uğramış olmak, ihmal edilen çocuklar, büyük bir risk altındadır. Bebekler, iletişim kuramadığından, tacize uğrayabilirler. Örneğin, bebekleri sarsmanın çok büyük zararları olabilir; kafatası esneyip beyin hareket edebilir ve kafatası ile beyin arasındaki damarlar kopabilir, kanayabilir, şişebilir ve sonunda beyinde hasara; hatta ölüme yol açan küçülmeye (atrofi) neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder