20 Nisan 2010 Salı

Temizliğin Temel Prensipleri

- Büyük abdestten sonra, yemekten önce ve sonra elleri yıkanmalıdır.
- Sık banyo yapmalıdır.
- Çok çalıştıktan veya terledikten sonra yıkanmalıdır.
- Sık yıkanmak deri enfeksiyonları, kepek, sivilce ve kaşıntı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir.
- Hergün ve özellikle tatlı yiyecekler yedikten sonra dişleri fırçalamalıdır. Tabii en iyisi misvakladır.
- Yerlere tükürmemelidir. Tükrük hastalık yayabilir.
- Evi sık sık temizlemelidir.
- Battaniye ve çarşafları sıkça güneşte havalandırmalıdır.
- Çocuklara tuvalet kullanmayı ve temizliğini öğretmelidir.
- İçilen suyun temiz olmasına dikkat edilmelidir.
- Yere düşen meyveler, yemeden önce iyice yıkanmalıdır.
- Yenecek et ve balık, çok iyi pişirilmiş olmalıdır.
- Tavuk kuru kesim metoduyla temizlenmelidir.
- Bayat ve kötü kokan yiyecekler yenmemelidir.
- Bulaşıcı hastalığı olanlarla aynı tabak, çatal ve kaşıkları kullanmamalıdır.
- Çocukları sıkça yıkamalı, giysilerini değiştirmeli ve tırnakları kesilmelidir.
- Mikroplar ve kurt yumurtaları çoğunlukla uzun tırnakların içinde yaşar.
- Çocukların yeterli besleyici gıdalar almasına özen göstermelidir.
- Kancalı kurdun yaygın olduğu bölgelerde çıplak ayakla dolaşmamalıdır. Kancalı kurt enfeksiyonu şiddetli kansızlığa sebep olur. Bu kurtlar ayak tabanından vücuda girer.
- Yiyeceklerin üzerine sinek ve böceklerin üşüşmesine izin verilmemelidir. Bunlar mikrop taşır ve hastalıkların yayılmasına sebep olur. Yiyecek artıkları ve kirli tabakları ortada bırakmamalıdır. Bunlar sinek ve mikrop yuvasıdır.
- Köpekleri evden uzak tutmalıdır. Çocukları yalamasına veya yatakların üzerine çıkmasına izin verilmemelidir. Köpekler hastalık yayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder