19 Nisan 2010 Pazartesi

VAJİNİSMUS HASTALIĞI TEDAVİSİ ve BOTOKS UYGULAMALARI



Vajinismus hastalığı tedavisinde botoks uygulamaları tartışma konusudur. Bu bölümde vajinismus tedavilerinde botoks (botox) uygulaması ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Botoks (botox) nedir?
Botoks (botox), "Clostridium botulinum" isimli bir bakteriden elde edilen protein yapısında dünyanın en güçlü ve en öldürücü zehirlerinden birisidir.

Botoks zehiri (botoks toksini) insanda kasları geçici olarak felç etmektedir. İşte bu zehirin kasları felç etme etkisinden tıp alanında yararlanma yoluna gidilmiştir. Bu nedenle çok düşük dozlarda şaşılık gibi göz hastalıkları ve spastik özür gibi nörolojik hastalıklarının tedavisinde botoks uygulamaları yapılmaktadır.

Botox toksini, yine kırışıklıkları gidermek amacıyla kozmetik alanlarda göz, alın ve boyun kısımlarındaki kırışıklıkların giderilmesinde de kullanılmaktadır. Buradaki mekanizmalar yine aynı olup yüzdeki ince kasların felç (paralizi) edilerek kırışıklıkların düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Çünkü ciltteki kırışıklıkların da sebebi ince kaslardaki kasılmalarının kalıcı hale gelmesidir.

Vajinismus hastalığı tedavisi için botoks (botox) neden düşünülmüştür?
Vajinismus hastalığı tedavisinde botoks uygulaması vajinal kasların felç (paralizi) edilerek kasılmalarının engellenmesi amacıyla düşünülmüş ve yurtdışında birkaç merkezde uygulanılmıştır. Bu amaçla botoks uygulaması vajinismus hastalarının vajinalarındaki kasların içine genel anestezi altında yapılmıştır.

Ancak hem vajinismusun psikolojik yönünün yalnızca kas kasılmalarından çok daha ötesinde olması hem de botoks toksininin 3-4 ay sonra etkinliğinin sona ermesi vajinismusta botoks tedavisinin dezavantajlarını oluşturmuştur. Bu nedenle vajinismusta botoks tedavisi çok fazla kabul görmemiştir.

Vajinismus hastalığı tedavisinde botoks neden önerilmez?
Vajinismus hastalığı, vajina alt kısmındaki kasların istemsiz kasılması nedeni ile penisin vajina içine girememesi ile ilgili bir durumdur. Ancak vajinismus hastalarında kas kasılmalarına ilişki sırasında bilinçdışından köken alan “korku, acaba acıyacak mı endişesi ve kaygılanmalar” eşlik etmektedir.

Hatta bu vajinismus belirtileri panik atak benzeri bir durum yaratacak kadara güçlü olabilmekte, “cinsel ilişki sırasında çok kanamam olacak, çok canım acıyacak, yırtılacağım, parçalanacağım” şekline dönüşebilmekte ve bu şekilde kişi cinsel birleşme anı geldiğinde eşinin yanına dahi yaklaşmasına izin vermemesi ile sonuçlanabilmektedir.

Kliniğimizde Vajinismus Tedavisi ve Botoks
Vajinismus tedavisi amacıyla botoks (botoks toksini) yapılmasını önermemekte ve kliniğimizde uygulamamaktayız.

Vajinismus nedenlerinin % 90’ı psikolojik orijinli olup, bu psikolojik alt yapının düzeltilmeksizin yalnızca hastaların vajinasından yapılan enjeksiyonlarla kas spazmının çözülmesi sorunu halletmemektedir.

Vajinismus ilacı veya vajinismus ilaçları var mıdır?
Vajinismus sorunu çözümü için halen mucizevi bir "vajinismus ilacı" elimizde bulunmamaktadır. Vajinismus tedavisinde mucizevi vajinismus ilaçları, vajinismus için ilaç tedavisi ve bilim dışı yöntemler aramak yerine bilimsel yollardan sapmamak gerekmektedir.

Vajinismus sorunu tedavisi için başvurulan ancak çözüme ulaşamayan her türlü girişim, ileriki dönemlerde tedaviler için umutsuzlukları arttırmaktadır. Bu nedenle kesin ve etkin vajnismus tedavisinde modern ve bilimsel yöntemlerle cinsel terapiler şarttır.

Mucizevi veya doğa üstü çözümler, vajinismus ilaçları yerine bir an önce modern cinsel terapiler için adım atmak son derece önemlidir. Unutmayınız ki "Çaresizsiniz VEYA Çare Sizsiniz..."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder