19 Nisan 2010 Pazartesi

VAJİNİSMUS TÜRLERİ, RİSKLER ve CİNSEL SOĞUKLUK




Vajinismus ülkemiz yanısıra tüm dünyada görülen bir cinsel işlev problemidir.

Değişik nedenler sonucunda ortaya çıkabilen bu problemin değişik türleri vardır.

Belli yaşantılara sahip kişilerde ileriki yaşlarda vajinismus probleminin görülme sıklığı artmaktadır.

Vajinismus tanım olarak cinsel soğukluktan çok farklı bir kavramdır.

Terminoloji
Primer Vajinismus (Birincil vajinismus): Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur.

Sekonder Vajinismus (İkincil vajinismus): Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (olaylı bir doğum, düşük, kürtaj, kaba bir şekilde yapılan bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.

Aparoni: Bir takım engellerden dolayı bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır.

Disparoni (Ağrılı penetrasyon, disparonia): Cinsel ilişki sırasında "ağrı hissetmek" dir. Bazen sekonder vaginismusun altında yatan neden de disparonia olabilmektedir. Ancak eğer ağrılı cinsel ilişkiniz varsa her zaman neden vajinismus olmayabilir.

Disparoni ile ilgili bilgiler için tıklayınız >>>

Vulvar Vestibulitis Sendrom (VVS): Kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık, hassasiyet oluşu sonucunda vajinismus, disparoni ve anorgazmi (orgazm olamama) gibi şikayetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur.

Hastanın kendi ifadesine göre cinsel ilişkinin son derece ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında şüphelenilerek yapılan bir jinekolojik muayene ile vajina girişindeki kızarık ve ödemli bölgenin gözlenmesi sonrasında o bölgenin pamuk uçlu bir çubukla dokunulmasıyla ağrıya oldukça duyarlı oluşu sonucunda Vulvar Vestibulit Sendromun (VVS) kesin teşhis edilebilmektedir.

Vulvar vestibulitis’in tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Tedavide ise basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin çıkarılması sorunu tamamen ortadan kaldırabilir (parsiyel himektomi ameliyatı). Genelde lokal veya bazen de genel anestezi eşliğinde yapılan bu operasyonlar 10-15 dakikalık bir sürede problemin çözülmesinde etkinlik sağlamaktadır.

Vulvar vestibulit sendrom ile ilgili ayrıntılı bilgiler için tıklayınız >>>

Cinsel soğukluk ile vagınusmus arasında ne fark vardır?

Vaginismus, yine bir cinsel fonksiyon problemi olan cinsel soğukluktan farklı bir kavramdır. Vajinismusta cinsel istek genelde normaldir, ama azalmış veya artmış da olabilmektedir.
Cinsel soğuklukta da ayıp ve günah duygusunun öneminin olmasına karşın, temel sorun kişinin cinsel ilişkiden zevk alamaması şeklindedir.

Oysa ki vaginismüste başlangıçta cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur, ancak ilişki sırasında zarar görme duygusu ön plandadır.

Vaginismus’tan şikayetçi olan bir kadında; cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur, ancak istense de ilişki başarılamamaktadır. Ancak zaman içinde vajnusmus sorununa sahip kadınlarda veya cinsel ilişkide ağrı hisseden (disparoni) bayanlarda cinsel isteksizlik gelişebilmektedir.
Vagınismuslu kadınların çoğu hiçbir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir (Primer vaginismus). Bununla birlikte bazı kadınlarda da daha önce cinsel ilişki başarılmışken sonradan olan bir ilişkiye girememe durumu söz konusu olabilir (sekonder vaginismus).

Cinsel isteksizlik kişinin kalp hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi bir takım tıbbi sorunlarına bağlı olarak da gelişebilir.

Yine, eşe karşı duyulan ve karşı tarafla paylaşılmaksızın içe atılan “gizli öfkeler” de zaman içinde cinsel isteksizlik oluşturabilir. Nadiren, bazı durumlarda cinsel isteksizlik ve vajinismus birlikte görülebilmektedir. Bu durumda problemin ana kaynağına inmek önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder