18 Mayıs 2010 Salı

ŞOKTA İLK YARDIM


ŞOKTA İLK YARDIM: Hasta yatırılmalıdır. Ancak bu pozisyonda kan, en çok gerekli olduğu baş ve göğüs bölgesine bol miktarda gelebüir. Yatma pozisyonu, iç organlarda ya da başta yaralanma ya da kırık olduğu zamanlarda en uygun pozisyondur. Eğer hasta soluk almada güçlük çekiyorsa göğsü ve başı yukarı doğru kaldırılmalıdır.

Aşağıda belirtüen durumlar dışında eğer kan kaybı büyük ya da yaralanma ciddiyse vücudun alt bölümü yükseltilmelidir. Bu işlem için sedyeyi ya da yatağı uç taraftan 20-30 cm. kaldırmak yeterlidir. Eğer hasta yerde yatıyorsa yastık ya da benzeri şeylerle vücudun alt bölümü yukarı doğru kaldırılır. Hastanın başında yara olduğu, soluk alma güçlüğü oluştuğu ve yükseltme sonucu acı çektiği zaman yükseltme işlemi yapılmamalıdır. Daha hafif yaralarda, örneğin bilek kırığında yükseltme zararlı olmamakla birlikte, gereksizdir.

Eğer hasta yerde yatıyorsa altına bir battaniye koyulmalıdır. Çevrenin sıcaklığına göre, terlemeyeceği bir biçimde örtülmelidir. Sıcak günlerde ya çok ince bir örtü örtülmeli ya da hiçb’r şey örtülmemelidir. Hastanın üşümeyecek derecede serin tutulması en uygunudur. Hastaya sıcak su şişeleri ya da termoforla dışarıdan sıcaklık vermek genellikle zararlıdır. Bunlar çok soğuk havalarda ve donmayı önleyecek ölçülerde battaniye yoksa kullanılabilir. Ancak hastanın yanmaması için büyük özen gösterilmelidir. Sıcaklığı kontrol ederken bunun hastanın teni üzerinde uzun süre kalacağı göz Önüne alınmalıdır (bir-iki saniyede fazla sıcak olduğu hissedilmeyen bir şey hastanın derisini, uzun süre temas halinde bulunduğundan, yakabilir}. Normal olarak hastanın teni sıcaklığa dayanamasa da, bilinçİi olsun ya da olmasın yanığın oluştuğunu hissetmeyecektir. En uygunu, dışarıdan verilen sıcaklığın derecesinin vücut sıcaklığının çok az üstünde olmasıdır. Isıyla ilgili dikkat edilmesi gereken başlıca ilke şudur: Fazla sıcağa gerek yoktur ancak vücut sıcaklığının büyük ölçüde kaybolması önlenmelidir.

Eğer tıbbi yardım yarım saat içinde gelebiliyorsa ilk yardımı yapan kişinin, hastanın susuzluğunu gidermek dışında yapması gereken bir şey yoktur. Ancak hasta bilinçsiz ya da yarı bilinçli ise, mide bulantısı varsa ya da karın bölgesinde yarası varsa herhangi bir sıvı verilmemektedir. Soğuk ya da sıcak olmayan su en iyi sıvıdır. Diğer içecekler mide bulantısına, hıçkırığa yol açabilir. Alkollü içkiler de verilmemelidir. Hastaların durumu çeşitlilik gösterdiğinden verilmesi gereken sıvı miktarı için belirli bir kural yoktur. Eğer tıbbi yardımın gelmesi gecikiyorsa başta yalnızbir kaç damla verilmelidir. Hastanın isteğine bağlı olarak bu yarım bardağa kadar artırılabilir. Büyük kan kaybı olduğunda hasta genellikle susuzluk hisseder ve kısa aralıklarla su içmek ister. îlk yardımı yapan kişi hastanın kusmayacağı dozlarda ve aralıklarda su vermelidir. Hasta kusar ya da bulantı başlarsa sıvı verilmemelidir. Eğer tıbbi yardım gelemiyor ya da gecikiyorsa 15 dakikada bir içine yarım çay kaşığı yemek sodası ve yarım çay kaşığı sofra tuzu koyulmuş yarım bardak su verilmelidir. En geç bir saat içinde tıbbi önlemlerin ahnması gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder