2 Mayıs 2010 Pazar

Yumusak Sankr Sankroid Hastaligi Nedir

Yumusak Sankr Sankroid Hastaligi Nedir

Genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde rastlanan akut bir zührevi hastalıktır. Nedeni Hemophilus ducreyi adı verilen bir basildir.

Kuluçka devresi: 5 gün.

Yumuşak Şankr Belirtileri: Dış üreme organlarında süratle iltihaplanıp ya­ra biçimini alan bir sivilcenin belirmesiyle ortaya çıkar.

Süreci: Oluşan sivilce frengi şankrının tersine oldukça yu­muşaktır ve kötü kokulu bol miktarda akıntılıdır. Kasık lenf bezlerinde şişlik ve ağrı başlar. Ağır vakalarda şankr patlar ve akıntılı bir yara oluşur. Eğer tedavi edilmezse, ağrılar artar ve üretim organlarının derileri soyulmaya başlar.

Tedavisi: Hastalığın başlangıcında sülfadiazin ya da spreptomisin tedavisi uygulanır. Her iki ilaç da frengide etkisiz oldu­ğundan hem hastalık tedavi edilmiş hem de frengi olup olma­dığı saptanmış olur. Penisilin frengiye yararsız olduğundan frenginin gizli kalmasına neden olur. Bunun için de kesinlik­le frengi bulunmadığı saptanmadıkça penisilin kullanılmama­lıdır.

Lenfogranülomatoz inguinalis: Zührevi bir hastalıktır ve etkeni, virüsü andıran bir organizmadır.

Belirtileri: Kasıktaki lenf bezlerinin şişmesidir. Seyri: Rektum iltihabı yan etki olarak görülebilir. Ayrıca, perine ve rektumda büzülmeler olabilir.

Tedavi: Sülfamit ve antibiyotik tedavisi uygulanır. İltihap­lı düğümler kurutulmalıdır. Rektum darlıkları için cerrahi mü­dahale gerekli olabilir.
Korunma: Korunma için hiçbir seçenek yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder