26 Nisan 2010 Pazartesi

At Kestanesi, Kestaneler

AT KESTANESİ -AESCULUS HİPPOCASTANUM

Kullanılan Kısımları : Çiçeği, yaprakları gövde ve dal kabukları hepsi aynı etkiye sahiptir

Toplama Zamanı: Ağaç kabukları Mart- Nisan aylarında, kestaneler Eylül-Ekimde

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Ağaç kabukları çiçek ve yaprakları ishal kesici, ateş düşürücü, basur memelerini küçültücü, kuvvet verici, hazımsızlıkta, kronik bağırsak nezlesinde, soğuk algınlığında ve gut‘ta faydalıdır, damar toniği olarakta faydalıdır, kan dolaşımını etkiler, iç ve dış kanamalarda kanamayı kesici olarak kullanılır, damar genişlemesinde, kılcal damarların dayanıklılık ve geçirgenliğini artırıcı ve kılcal damarların çatlamasını önleyici olarak kullanılır. Hemorajik diatezlerde, prostat hastalıklarında kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr toz haline getirilmiş ağaç kabuğu konur, 10 dk bekletilir, süzülür, günde birkaç bardak içilir veya kaynatma şeklinde de kullanılır.

Toz halinde günde birkaç defa 1 gr içilir.

Ateş düşürmek için kestane ağacı kabuğu toz haline getirilir, günde 15-50 gr içilir.

KESTANELER:

Dahilen Kullanılışı: Basur, ishal, varis, nezle ve nefes darlığına iyi gelir, romatizma ve mafsal ağrılarını giderir, damar daraltıcı, damarları güçlendirici ve kılcal damar kanamalarını önleyicidir, ağaç kabuğunun kullanıldığı yerlerde kullanılır. Nefes darlığında kestaneler kaynatılır, suyu soğuk olara içilir. Çiçek, yaprak ve kestaneler aynen kabuktaki etkiye sahiptir. Kestaneler kavrulur toz haline getirilir, kahve gibi içilirse nezleyi önler, romatizmaya iyi gelir.

Kullanılışı: Kestaneler toz haline getirilir, 1 kaşık toz 1 bardak su ile içilir.

Prostatta kestaneler haşlanır, günde 5 adet yenilir. Basurda 2 bardak suya, 15 gr at kestanesinin genç dalların kabuklarından (kuru kabuk) ufalanıp konur, 10 dk kaynatılır, sabah-akşam 1 bardak içilir. Kestanelerden hülasa veya tentür şeklinde istifade edilebilir, basura, varise, filebite karşı kullanılır damar daraltıcı ve kılcal damarların çatlamasını önleyici olarak faydalıdır.

Kestanelerden elde edilen yağ masaj şeklinde romatizma ve gut’ta ağrıları gidermek için kullanılır.

KESTANE EXTRATI:
Banyo şeklinde nevralj, mialji, deri iltihapları, romatizma, gut vs. için faydalıdır. Deri uçuklarına, nevraljik rahatsızlıklara faydalıdır.

Haricen Kullanılışı: At kestanesi toz haline getirilir, tatlı badem yağı ile merhem yapılır temizlenmiş cilde sürülür, 20 dk sonra ılık su ile yüz yıkanır. 1-2 hafta içerisinde yüzdeki kırmızılık veya kırmızı lekeler tümüyle geçer. At kestanesi ufak parçalar haline getirilip kaynatılır, bu su ile taharet yapılırsa basuru önler.

Variste 60 gr at kestanesi aynı miktar kekik, ısırgan, eğir kökü parçalanıp karıştırılır, 2 bardak suya, 2 kaşık konur, 10-15 dk kaynatılır, süzülür, 1 çay kaşığı tuz ilave edilir soğuduktan sonra ayaklar içine sokulur, banyo yapılır. Kestane yağı romatizma ve gut’ta, masaj yapılarak kullanılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder