27 Nisan 2010 Salı

ÇÖLYAK NEDİR?


Çölyak kısaca, ‘sindirim sistemi alerjisi’ diyebileceğimiz bir hastalıktır. “Çölyak hastaları, bazı yiyeceklerden sakınırsa, herkes gibi kaliteli bir hayat sürdürebilir.” Ama, bu “bazı yiyecekler”in içine neredeyse piyasadaki hazır gıdaların tamamıdır. Çölyak hastası yiyeceği her şeyi sorgulamak zorundadır. Kısaca çölyak hastalığının diyeti, sıradan bir diyet değil, toplumun beslenme alışkanlıklarından tamamen farklı olan zor bir hayat biçimidir.

Piyasa Bulunan Hemen Hemen Bütün Gıdalar Gluten İçermektedir!

Ülkemizde market ürünlerinin hangisinin glutensiz olduğunu tespit etmek neredeyse imkansızdır. Etiketlerde yeterli bilgi olmadığı gibi, çoğunlukla ‘Gluten içermez veya içerir’ uyarısı da bulunmamaktadır. Ülkemizin çölyak hastaları için daha kolay ve mutlu yaşanabilir olabilmesi, gıda sektörüyle ilgili çeşitli zorlukların aşılmasını, bilimsel, teknolojik ve bürokratik alanlarda ciddi düzenlemelerin yapılmasını gerektirmektedir.

Glutenin hastalığın oluşumundaki rolü anlaşıldığı günden itibaren çölyak hastalığı tedavisinde glutensiz diyet tedavinin en önemli kısmını oluşturmuştur. Glutensiz diyette buğday, arpa, çavdar ve yulaf unu içeren her türlü besin maddesinin yenilmesi yasaktır. Mısır ve pirinç toksik olmayıp diğerlerinin yerlerine kullanılabilir. Tedavide gluten içeren tüm ürünlerin diyetten çıkarılması gerekir. Glutenin diyetten çıkarılması ile hastalığın belirtilerinde kısa süre içinde gerileme gözlenir.Gluten birçok üründe kullanılan bir maddedir. Hazır yiyeceklerin hemen hemen hepsinde gluten maddesi kullanılır.

Kuralına uygun bir diyet normal sürede ve sağlıklı bir yaşam sağlamaktadır.

Glutensiz Diyet Nasıl Yapılmalı ?


Hasta ilk olarak gluten içeren buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi ürünlerden ve bu ürünleri içeren gıdalar tüketmeyi kesmelidir.

Çölyak hastası tahıl grubundan mercimek, mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi gibi ürünleri tüketebilir.

Tüketilecek gıdaların içerik etiketleri çok iyi okunmalıdır sürekli gıda firmalarıyla iletişime geçilmelidir.

İlaçlar doktora, veya ilacı üreten ilaç üreticisine danışılmadan kullanılmamalıdır (bir çok ilaç gluten içermektedir).

Hastalık teşhisinde 3 ay kadar süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Daha sonra bunlar tek tek denenerek diyete dahil alınabilir . Keçi sütü ve ürünlerinde bir sakınca yoktur hatta faydası (anne sütüne benzerliğinden ötürü) olabilir.

Şalgam suyu bulgur içerdiğinden gluten maddesi ihtiva eder bu ürünü tüketemezsiniz.

Bira, şarap, viski, likör ve brendi gibi içecekler tüketilmemelidir bir çok alkollü içeçek arpa suyu veya arpa özü içeriyor.

Amerika ve Avrupa’da günde 50-60 gr yulaf diyete eklenmeye başlanmıştır . Henüz araştırma aşamasında olan bu uygulama kesin olmamak şartıyla bu miktar çölyaklar için tehlikesiz olduğu düşünülmektedir.

Konserve , hazır çorba , soslar , tuzot , tavuk sosları nar ekşisi gibi gıdalarda gluten katkı maddesi olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemeli .

Sakız, çikolata, sirke, mayonez, ketçap, dondurma, şeker gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar tüketilmeden önce üreticisine sorulmalı.

Glutensiz diyetin en etkili olanı fabrikasyon ürünlerden mümkün mertebe uzak durmak olacaktır , yani evde ve dışarıda sağlıklı seçimler yapmamız gerekiyor yani doğaya dönüş söz konusu. Hayat tarzı bu esasa göre uygulanırsa çok sağlıklı bir yaşam elde edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder