26 Nisan 2010 Pazartesi

Ayrık Kökü, Ayrık Otu


AYRIK KÖKÜ -AGROPYRON REPENS

Kullanılan Kısımları: Kökleri


Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: Kan temizleyici, böbrek ağrılarında, böbrek ve mesane iltihaplarında, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde yardımcı olarak, idrar söktürücü, ağrılı işemede, gut’ta, mide ve bağırsak iltihabında, öksürüğe karşı, albümini giderici, karaciğer ve dalak rahatsızlıklarında, sarılıkta, nezlede, terletici, ishal kesici, şeker hastalığında pankreasın ifrazatını artırıcı olarak, mesane nezlesinde faydalıdır, kan tükürmeyi önler ve prostat büyümesine mani olur, menapozda, safra artırıcı, balgam söktürücüdür.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 4-10 gr ufalanmış kök konur, 10 dk kaynatılır, indirdikten sonra içine 5-10 gr meyan kökü konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir içimini kolaylaştırmak için bal veya limon ilave edilebilir.
Günde 5 gr mesteki sakızı, ayrık suyu ile içilmeye devam edilirse balgamı keser vücuda kuvvet verir, hastaya sükunet ve rahatlık verir.

İdrar artırıcı olarak ayrık kökü, mısır püskülü, kiraz sapı ve arpa ile beraber kaynatılıp içilirse daha etkili olur. 30 gr ayrık kökü, 30 gr arpa, 30 gr mısır püskülü, 30 gr. kiraz sapı 1 kilo suda 10-15 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, günde 3-5 bardak içilir (bal veya pekmezle tatlandırılabilir) etkili ve zararsız bir idrar söktürücüdür (kiraz sapı yerine vişne sapı da kullanılabilir).

AYRIK KÖKÜ -CYNODON DACTYLON

Diğer İsimleri: Büyük Ayrık Kökü
Kullanılan Kısımları : Sapları-tohumu

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılması: Mesane yaralarında, mesane nezlesinde, idrarartırıcı, kan tükürmeyi önleyici, safra akışını artırır, safra kesesi taşlarını döker müshil etkilidir.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 4-10 gr ince kıyılmış sap veya tohum konur, 10 dk kaynatılır, günde 3-4 bardak içilir. İndirildikten sonra içine 5-10 gr meyan kökü ilave edilir 10 dk bekletilip kullanılırsa daha faydalı olur.

Haricen Kullanılışı: Tohumu kaynatılır, böbrek taşları için lavman yapılırsa taşları derhal düşürür. Kaynatılan suyu ile cerahatli yaralar yıkanır, pansuman yapılırsa faydalı olur. Siğil ve sivilcelerde ayrık otu sıkılır, suyu siğil ve sivilcelere sürülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder