18 Nisan 2010 Pazar

AKCİĞERLER

Akciğerler göğüste çift halde bulunan ve atmosfer ile kan arasında gaz değişiminden sorumlu organlardır. Solunan oksijen kana taşınır ve karbondioksit dışarı verilir. Akciğerler düzgün sürtünmesiz bir yüzey sağlayarak göğüs kafesi içinde serbestçe hareket etmelerine olanak tanıyan akciğer zarı keseleri ile sarılıdır. İki akciğer zarı kesesi arasında akciğerlerle sarılmış olarak mediyastin yer alır. Mediyastin içinde kalp, yemek borusu, soluk borusu, başlıca damar ve sinirler vardır.
Her akciğer tabanı diyaframın üstüne oturmuş olan, kenarları göğüs kafesi (kaburgaların yüzeyi), mediyastin (mediyastin yüzeyi) ve bel kemiği (omurga yüzeyi) ile temasta olan ve bir koni veya piramit şeklindedir. Akciğerin tepesi birinci kaburga ile sarılıdır ve boyun ile omuz arasındaki hoşlukta birinci kaburganın üzerinde yer alır.
Her akciğerin mediyastin yüzeyinde akciğer hılusu denilen, geniş solunum yollarının (sağ ve sol ana bronşların) akciğere girdiği ve başlıca akciğer damarlarının (pulmoner atardamarlar ve toplardamarlar) girip çıktığı bir bölge bulunur. Bronşlar küçük havayollarına bölünürler bunlar daha sonra alveollere (küçük hava kesesi salkımları) ulaşırlar.
Akciğerler birtakım yarık ve çatlaklarla (sağ akciğerde yatay lissür, hem sağ hem de sol akciğerde eğimli lissürler) loplara bölünmüştür, genelde sağda üç ve solda iki tanedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder