18 Nisan 2010 Pazar

EKŞİME

Ekşime boğazın arka kısmında acı veya ekşi bir tat ile birlikte göğüs kemiğinin arkasında göğsün içinde yakıcı bir ağrı hissidir. Bu belirtiler mide içeriğinin yani yemek ve sindirim asitleri karışımının yemek borusuna geri akarak (reflü) ağrı ve tahrişe neden olmasıyla oluşur. Gastroözofajiyal reflü altta ya tan bir hastalığın belirtisi olabilse de sağlıklı insanlarda da sık görülür.Kronik ekşime vakalarına gastroözofajiyal reflü hastalığı denir ve bağırsak bozuklukları i le ilişkili olabilir. Yemek borusunun iç yüzünün uzun süre mide asitlerinin yakıcı etkisi altında kalması komplikasyonlara yol açar: yemek borusunda ülser, yaralanma, darlık, epitelde kansere varabilen olumsuz değişiklikler.Yutulan yemeğin mideye geçişine izin verdikten sonra kapanan bir kas olan yemek bo rusu alt sfinkterinin anormal olarak gevşemesi, reflünün sebebidir. Sfinkter zayıflamış olabilir veya belli yiyecekler, alkol veya tütünden gelen uyarıya cevap olabilir, fazla yemek veya oturmak nedeniyle mideden gelen basınçla açılabilir veya yedikten hemen sonra hareket etmekten kaynaklanabilir.Ekşime aşırı kilolularda sık görülür, mide fıtığı nedeniyle olabilir ve hamilelikte de yaygındır, nedeni ise büyüyen bebek yüzünden midenin yer değiştirmesi ve hormonal değişikliklerin bütün mide ve yemek borusu sfinkterleri de dahil tüm kasları gevşetmesidir.Belirtiler genelde mide asitini azaltıcı ilaçlar veya daha şiddetli vakalarda anti ülser ilaçlarla tedavi edilir. Ayrıca kahveden ve çok baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, sigarayı bırakmak, kilo vermek, daha küçük ve daha sade öğünler yemek, alkolü azaltmak, yemek sindirilene kadar yatmamak veya eğilip doğrulmamak önemlidir. Aspirin, iltihap giderici veya antiartiritik (eklem iltihabı giderici ilaçlar) ilaçlardan kaçınılmalıdır. Uyurken başı yüksekte tutmak gece ekşime yaşamamak için yardımcı olabilir.Ekşime belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilecek birçok alternatif tedavi yöntemi vardır.Akupunktur ekşimeyi, mide fonksiyonlarını arttırdığı, ağrıyı kestiği ve stres ile endişe duygularını azalttığına inanılan noktalarda tedavi eder. Bitkisel tedavide, mide asitlerinekarşı alfalfa ve su rezenesi, mukus zarları rahatlatmak için hatmi ve meyan kökü, sinirsel gerginlik ile bağlantılı hazımsızlık için papatya verilir.Naturapati sakin bir ortamda yenen, sık ve küçük öğünlerden oluşmuş düşük asitli, baharatsız bir diyet önerir. Glüten gibi olası alerjenler yenmemeli ve sigara, kahve, turunçgiller veya alkolden kaçınılmalıdır. Yemekten önce karaağaç veya arpa suyu içmek mideyi rahatlatabilir. Biyokimyasal doku tuzu Nat Phos asitliği düşürebilir ve bulantıyı geçirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder