23 Nisan 2010 Cuma

KANAMA:

KANAMA:

Kanama, kanın damarlardan dışarı çıkması. Sağlıklı kimselerde, genellikle yaralanma sonucu görülen kanamanın yaratacağı etki, bedenin ne kadar zamanda ve ne ölçüde kan yitirdiğine bağlıdır: Kanın üçte birini apansızın yitirmek ölüme yol açabilir; oysa 24 saatte üçte ikisini yitirmek, bedenin yitirdiği kanı yerine koyması koşuluyla ölüm tehlikesi yaratmayabilir.

Kadın hastalıkları dalında kanama dendiği zaman vaginadan gelen kanamalar anlaşılır. Böyle vaginal yoldan gelen kanamalar pek çok hastalığın bir belirtisi olabilir. Kadın hastalıklarının en önemli yakınmalarından olan kanamalar ya gebelikle ilgilidir ya da gebelikle ilgili değildir. Yani gebelik boyunca görülebilen kanamalar, gebelik dışında görülen kanamalardan farklı gruplarda yorumlanır. Gebelikle ilgili olan kanamalara örnek olarak düşükleri gösterebiliriz. Gebeliğin dışında görülen, hamilelikle ilgili olmayan kanamalar:


Sistemik nedenlerle olan kanamalar: Tüm vücudu ilgilendiren bazı hastalıklar, yani sistemik hastalıklar da kanamalara neden olabilir. Bu hastalıklara örnek olarak, metabolizma hastalıklarını (şeker hastalığı gibi), kan hastalıklarını, kalp yetmezliğini, karaciğer hastalıklarını, tüberkülozu (verem) gösterebiliriz.

Yaralanmalar dışında, hemofili, verem, mide ülseri, vb. hastalıklar da kanamalara yol açabilirler ve gerektiğinde hastaya kan vermek, yaşamını kurtarabilir. Günümüzde kan gruplarının belirlenmesi, kan verme işlemini, koruyucu sağlık Önlemleri yerine getirme koşuluyla tehlikesizleştirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder