18 Nisan 2010 Pazar

VARİSLİ TOPLARDAMARLAR

Varisli toplardamarlar, genişlemiş, uzamış veya bükülmüş toplardamarlardır. Bacağın yüzeysel toplardamarlarında -büyük ve küçük safen toplardamarlar ve onların dallarında- oluşurlar. Safen kelimesi, Yunanca “açık” anlamına gelen saphenes kelimesinden gelir.

Yüzeysel toplardamaıiardaki sorunlardan kaynaklanan varisli toplardamarlar sık görülür (hastaların çoğunda ailede yatkınlık bulunur). Alternatif olarak, derin bacak damarlarında pıhtı oluşması sonucu tıkanması veya normal olarak yüzeysel toplardamarlardaki kanın derin bacak toplardamarlarına yönelten kapakçıklardaki kusurlar nedeniyle ikincil olarak meydana gelebilir. Son iki halde, ya kanın tıkalı derin damarlara geçememesi ya da iletişim toplardamarlarmdaki kusurlu kapakçıkların bacak kasları kasıldığında kam yüzeysel toplardamarlara geri kaçırması nedeniyle vüzevsel toplardamarlardaki basınç artar.
Toplardamarlar, örneğin uzun süre ayakta kalınması veya hamilelikte uzun süreler boyunca (haftalar veya aylar) aşırı basınca maruz kalması nedeniyle fazla gerildiğinde toplardamarlardaki kapakçıklar yetersizlesin Basınç, toplardamarların genişlemesine neden olur ancak kapakçıkların boyutu değişmez, dolayısıyla kapakçıkların yükü artar.
Bacakların yukarı kaldırılması ve esnek destek torbalarıyla dışarıdan kompres yapılması, damarlardaki varisleri ve alt bacakta ona eşlik eden şişlik ve ödemi geriletir.
Kanın varisli damarlarda ağır hareket etmesi, o bölgedeki derinin beslenmesini etkileyebilir ve küçük bir travma dahi varis ülserinin oluşmasına neden olabilir. Bu durum, özellikle kavalkemiğinin deri altı yüzeyinde yaygın olarak meydana gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder