18 Nisan 2010 Pazar

YEMEK BORUSU YARALANMASI

Yemek borusunun üç bölgesi daha dardır ve yutulan kostik soda veya sülfürik asit gibi yakıcı maddelerin yavaşlayarak büyük zarara neden olabileceği bölgelerdir. Bu daralma bölgeleri yemek borusunun başlangıcı, kalbin hemen üstünde aortun kavisli bölümünün geçtiği kısmı ve diyaframdan geçen kısmıdır. Daha önce de belirtildiği gibi yemek borusu, yutulan güçlü asitler veya sodyum hidroksit gibi yakıcı maddelerle zarar görebilir (koroziv özofajit). Bu maddeler yemek borusunun iç yüzünde kimyasal yanıklara sebep olabilir, bu da yemek borusunun delinmesi ile yemeğin göğüs boşluğuna dökülmesine, yemek borusu ülserlerinden dolayı kanamaya ve yaralanmadan haftalar sonra skar dokusu oluştuğunda daralmaya (özofajiyal darlık) neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder