23 Nisan 2010 Cuma

İşitme Olayı


İŞİTME OLAYI: Herhangi bir ses dalgasının bir saniyedeki titreşim sayısına (frekansına) “Hertz” denilmektedir. însan kulağı 16-21000 Hertz arasındaki sesleri İşitebilir. Yani saniyede 16-21000 arası titreşim yapan sesleri işitebiliriz. Kulağın yapısal özellikleri nedeniyle herhangi bir sesi aslından 20 kat daha şiddetli olarak işitiriz. 0.0006 saniye farkla kulağa ulaşan iki ayrı sesi birbirinden ayırt edebiliriz. Bu süre 3°’lik açıya eşittir. Öyle ki 0.0006 saniyeden daha kısa bir aralıkla kulağa gelmiş sesler ayırt edilemeyip, tek bir ses olarak algılanırlar.

Dış kulağın kulak zarına ulaşan ses titreşimleri bu zarı uygun bir biçimde titreştirirler. Kulak zarındaki bu titreşimler ise işitme kemikçiklerine iletilirler. Çekiç, örs ve üzengi kemikçikleri yoluyla orta kulağı kat eden bu titreşimler, daha sonra iç kulağa ulaşırlar. İç kulağa iletilmiş olan titreşimlerse, kokleayı uygun bir biçimde titreştirirler. Vestibülokoklear sinirinin (8. kafa siniri) koklear dalıysa bu titreşimleri sinirsel uyarılar biçiminde algılayıp, onları değerlendirmesi için beynin ilgili bölgelerine iletir. Dış çevreden gelen ses dalgalarını sinirsel uyarılara çevirme görevi kokleaya aittir.


Kuvvetli sesler, dış kulak kanalını ve östaki kanalını aynı sürede geçip, orta kulağa ulaşırlar. Bu nedenle özellikle topçu askerler, atışlar sırasında ağızlarını açarak şiddetli ses dalgalarının dışkulak ve östakikanalını aynı sürede geçip, orta kulak boşluğuna aynı anda varmalarını sağlarlar. Bu durumda kulak zarının her iki yanındaki basınç birbirine eşit olur ve zarın yırtılması önlenir. Eğer ağzı kapalı tutulacak olursa ses dalgalarının östaki kanalından orta kulağa ulaşmaları gecikeceği için kulak zarının, dış kulak kanalı yüzünde yüksek basınç dengelenmediği için kulak zarı yırtılma tehlikesiyle karşı karşıya kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder