18 Nisan 2010 Pazar

SPİNA BİFİDA

Spina bifida, embriyonunun gelişiminin ilk haftalarında (genellikle fetüs gelişiminin 3-4. haftalarında) sinir tüpünün anormal oluşumundan kaynaklanan doğuştan bir omurilik bozukluğudur. Çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilir. Hastalığın en tehlikesiz şekli olan spina bifida occulta’da ne omurilik ne de omuriliği kaplayan zar tabakası (meninks), omurlardaki açıklıktan dışarı doğru çıkıntı yapmaz.
Hastalığın en şiddetli şekli olan meningomiyeloselde, omurilikle sinirler açıktadır. Ayaklarda güçsüzlük (bazen felç), reflekslerle ilgili sorunlar ve omurga bozuklukları, spina bifıda’ya işaret eder. Derideki bozukluğu örten yumuşak yağlı kabarıklık ya da omurgadan dışarı çıkan bir kist de görülebilir. Bu bozuklukla doğan bebekler, genellikle doğumdan kısa bir süre sonra ameliyat edilir. Bozukluğun mümkün olduğunca çabuk düzeltilmesi, menenjit ve ileri nörolojik hasar riskini en aza indirmek açısından önemlidir. Cerrahi müdahale, çocuğun yaşam kalitesini yükseltmesine rağmen, kol veya bacak felci, idrar torbası ya da bağırsak sorunları gibi bozukluklar devam edebilir.
Bebekte spina bifida riskini azaltmak için gebelik sırasında annenin günlük beslenmesinde yeterli oranda folik asit bulunması gerekir. Birçok gıda maddesi, folik asit içerir; folik asit, önerilmesi durumunda tablet olarak da alınabilir.
Doğurgan yaştaki kadınlar, günde 400 mikrogram folik asit almaya özen göstermelidir. Gebelikten 3-4 ay önce folik asit almaya başlanması ve gebeliğin ilk üç ayı boyunca devam edilmesi önerilir.
Spina bifida, gebelik döneminde AFP testi (alfafetoprotein) ultrason ve bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdan örnek alınıp incelenmesi yöntemleriyle ortaya çıkarılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder