20 Nisan 2010 Salı

Yaşlılıkta ilaç kullanımında riskler

İlaç Kullanımına Bağlı Sorunlar
İleri yaşlarda kullandığınız kimi ilaçlar çeşitli sorunlara yol açabilirler. Yaşlı insanlar genellikle çok fazla ilaç kullanırlar, çeşitli hastalıkları olduğundan günün değişik saatlerinde birkaç çeşit ilaç birden almaktadırlar. Bunun birtakım riskleri vardır. "İlacın alınması gereken zamanın atlanması ya da fazladan bir, iki tane alınması her zaman mümkündür. Ayrıca yaşlanmayla birlikte ilaçların emilim, parçalanma ve atılma süreci de değişir.

Riskler
- Pek çok ilaç uykuya ya da zihinsel bulanıklığa yol açabilir. Bir çoğu mide rahatsızlığı ya da diğer sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Bazı ilaç kombinasyonları da kalp veya diğer organların işleyişine zarar verebilir.
- Pek çok ilacın arada atlanması ya da birden fazla alınması çok önemli değildir. Ancak bazıları için ilacın zamanında ve uygun dozda alınması hayati önem taşır.

Hapların Kutularda Bulundurulması Yöntemi:
Alacağınız ilaçları hap kutunuzu çeşitli bölmelere ayırarak düzenleyin. Böylece bir doz kaçırsanız bile atladığınız belli olacaktır, örneğin, yemekten önce almanız gereken ilaçları almayı unutup unutmadığınızdan emin olamazsanız, kutunuzda bulundukları bölmeye bakarak bunu anlayabilirsiniz.

İlaçların Birbirleriyle Etkileşimleri:
Bazen herhangi bir ilaç , diğer bir ilacın vücutta göstermesi gereken etkisini değiştirebilir. Antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyici) ilaçların etkisi, aspirin gibi çok kullanılan bir ilaçla birlikte alındığında değişebilir. Doktora danışılmadan kullanılan ilaçlar başka ilaçlarla birlikte alındıklarında çok ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Doktorunuza danışarak bu ilaçları kendi ilaçlarınızla birlikte kullanıp kullanamayacağınızı ve uygun dozu öğrenin. İlaçların kullanma talimatında belirtilen dozlar özellikle yaşlılar için yüksek olabilmektedir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon ya da glokom gibi hastalıklarınız ya da bazı ilaçlara karşı alerjiniz varsa doktorunuza bunu bildirmelisiniz. Bu tür bir durumda standart bir reçete yaşamınızı tehdit edebilir.

Tedavi:
İşitme cihazları. İşitme kaybının pek çok tipi bir işitme cihazı kullanılarak giderilebilir. Doktorunuz size uygun bir işitme cihazı verecektir. Eğer doktor tavsiyesi olmadan alacak olursanız yararını göremeyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder